Znate već kako kažu frazetine: 'ako je umjetnički opravdano', 'ako nije vulgarno', 'ako to zahtijeva uloga', 'tijelo je lijepo'... Svaka pop zvijezda, bila ona u glumačkim ili glazbenim vodama, ima svoju unaprijed pripremljenu PR krilaticu za objašnjavanje zašto je baš u toj i toj fazi karijere odlučila da je potrebno pokazati svoje golo tijelo. Objašnjenja se najčešće vrte oko pobrojanih, no jasno je da su razlozi uglavnom:

a) pritisak menadžera i producenata
b) brži put do slave, u parishiltonovskoj 'imam pornić pa onda i slavu' eri
c) liberalni duh koji previše ni ne razmišlja o tome 'zašto', već jednostavno pita: 'a zašto ne?'

‘Htjela bih imati više oblina, kao J-Lo. Ali ako scenarij to od mene traži, skinem se’, kaže Nicole Kidman

Neke glumice, ipak, u svoje ugovore i dalje stavljaju stavke koje jasno definiraju kako skidanje pred kamerama ne dolazi u obzir, ali neke se ne ustručavaju pred objektivima razotkriti, kako svoja pilatesom nategnuta tijela, tako i tulumarenjem nakupljeni celulit.

Čak je i Britney Spears nedavno (možda u šali, ali ipak...) izjavila kako bi voljela dobiti filmsku ulogu koja će ju razodjenuti (zlobnici bi rekli da je to jedino što trenutno može spasiti njezinu karijeru, ali pritom nažalost možda i ne bi bili daleko od istine), no neke njezine 'suvremenice' i dalje stoje na prvom braniku zakopčanosti. Možda baš i ne do grla, ali pitate li jednu Beyonce Knowels što misli o svemu tome, reći će vam: 'Svaki fotograf želi biti prvi koji će nagovoriti Beyonce da se skine. Za njih je prestiž ako pokažem bradavicu (...) Kada to traže od mene, ja odem. Želim da me se pamti i poštuje zbog talenta, ne zbog moje guze.'

Slično razmišlja i 'Prijateljica' Jennifer Aniston, koja baš i nije prijateljski raspoložena prema onima koji je žele razodjenuti pred kamerom (Jennifer je jedna od onih čiji ugovor posebno naglašava: 'no nudity'!), a Scarlet Johannson, čije su nepostojeće gole grudi bile lažna reklamna najava filma 'The Island', kaže da je donje rublje granica do koje je spremna ići za redateljicu (kao što smo vidjeli u 'Izgubljeni u prijevodu'). Za muškarca iza kamere to se nikada neće dogoditi (nikad ne reci nikad?), a kamoli da i donje rublje nestane s tijela...

Postoje, naravno, i one koje se skidaju samo 'djelomično'.

Jedno od brojnih pojavljivanja Kate Winslet bez odjeće ('Sveti dim')

Čak je i Paris Hilton, unatoč tome što je pola planete vidjelo njezin amaterski pornić, čiju je prodaju osobno amenovala, izjavila kako se 'nikada ne bi skinula za film' (!), iako na svakoj drugoj paparazzi fotki izgleda kao da je pobjegla sa seta hard core pornjave. Mena Suvari rajcala je muškarce golim grudima u 'American Beauty', ali sada odbija to učiniti za bilo koju drugu ulogu; Reese Witherspoon je u 'Okrutnim namjerama' također izložila bradavice, što sada kao majka dvoje djece više ne bi učinila ('Moje grudi nisu što su nekada bile, prije nego što sam dojila dvoje djece', kaže)...

No zato s golotinjom nikakvih problema nemaju sljedeće ženske zvijezde...

Angelina Jolie
Ponosna na svoju golotinju, ova tridesetgodišnjakinja još je 1998. godine za ulogu u filmu 'Gia' otkrila sve. I ne samo da je pozirala posve gola, od glave do pete, te takva trčala kroz kadar nekoliko puta, već je pristala i na vruće lezbijske scene, bez ijedne krpice na sebi.

'The Bone Collector' i 'Alexander' samo su potvrdili njezin I don't give a fuck stav, što objašnjava riječima: 'Stidjeti se seksa ili golotinje je jako tužna stvar jer tako potiskujete jako važan dio ljudske prirode (...) To je sputavajuće, a za mene je seks jedno od najoslobođavajućih iskustava koje možemo imati.'

Halle Berry – golotinja kao marketing

Kate Winslet
Golo je tijelo pokazala već s osamnaest godina u filmu 'Heavenly Creatures' Petera Jacksona, na samom početku karijere, ali najviše ju je ljudi vidjelo bez odjeće u filmu 'Titanic', prije potonuća, naravno. Tu je i uloga u 'Svetom dimu', još jedno poziranje bez ijedne krpice na sebi.

Kate, danas 29-godišnjakinja, postala je majka dvoje djece pa je trebalo vremena da ponovno dovede tijelo u stanje za njegovo izlaganje objektivima. 'Volim se razgolićivati. Ne postoji puno stvari kojih bi me bilo stid. Ja sam glumica koja apsolutno vjeruje u pokazivanje svog tijela', kaže ona.

Halle Berry
Samo u jednoj godini, 2001, Halle Berry je odradila dva skidanja za kamere – u filmu 'Swordfish' i u filmu 'Monster's Ball'. Kasnije je priznala da su prizori njezinog sunčanja u toplesu u 'Swordfishu' snimljeni samo zbog šoka, tj. dobre reklame za film te kako nemaju nikakvu narativnu vrijednost.

Ipak, kaže da nema problema sa skidanjem i u budućnosti, ako, pa naravno, to od nje traži uloga: 'Koristit ću svoje tijelo tako da najbolje služi liku kojeg glumim', kaže ona.

Nicole Kidman
Još 1986. godine Nicole se skinula u filmu 'Windrider', snimljenom za australsko tržište, a u kojem čak osam minuta nema odjeće. Od tada, ona nema nikakvog problema s pokazivanjem golog tijela: u 'Billy Bathgate' se razotkrila u full&frontal modu, a najpoznatija je po skidanju u 'Eyes Wide Shut', zajedno s tadašnjim suprugom Tomom Cruiseom.

Nicole kaže da nema nikakvih problema s odstranjivanjem krpica, iako je dosta nezadovoljna svojim 'dječačkim tijelom': 'Htjela bih imati više oblina, kao J-Lo. Ali ako scenarij to od mene traži, skinem se.'

Katie Holmes ovakvim se ulogama pokušala riješiti imidža dobre curice iz teen serija

Katie Holmes
Pretpostavljamo da nema nikakve sumnje da Katie Holmes više nikada nećemo vidjeti golu pred kamerama, barem do potencijalnog skorog razvoda od Toma Cruisea i liječenja tuge u dekadenciji i radikalnim zaokretima... No opet, Tomu to nije smetalo kod bivše supruge...

U svakom slučaju, Katie je pokazala prednju stranu svog golog tijela još 2000. u filmu 'The Gift', očito se služeći i takvim metodama za radikalno i brzo dokidanje imidža dobre, slatke curice iz susjedstva, koji joj je kočio ozbiljnu filmsku karijeru nakon godina provedenih u 'Dawsonovom potoku'.